Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

‘’αυθαίρετα’’, που εντάσσονται στην κατηγορία ‘’λοιπές πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραβάσεις’’

Ως ‘’αυθαίρετα’’, που εντάσσονται στην κατηγορία ‘’λοιπές πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραβάσεις’’, αναφέρει ως παραδείγματα η ιστοσελίδα του Υ.ΠΕ.Κ.Α: πλακοστρωμένες ασκεπείς βεράντες, πέργκολες, υπαίθριες ψησταριές και φούρνοι δηλ. τα barbeque (στο παράδειγμα αναφέρονται ως BBQ), εσωτερικά τζάκια, διαμορφώσεις του εδάφους της αυλής, τοιχάκια περίφραξης ψηλότερα από το επιτρεπόμενο ύψος καθώς και όλες τις εργασίες και κατασκευές για τις οποίες προβλέπεται η έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας. 
Οι εργασίες αυτές, όπως ορίζονται στις διατάξεις για τις άδειες εργασιών μικρής κλίμακας είναι: απλές περιτοιχίσεις από λιθοδομή μέχρι ένα μέτρο, περιφράξεις οικοπέδων και αγρών σε εκτός σχεδίου περιοχές, οριοθετήσεις με πασσάλους των κορυφών του οικοπέδου ή του αγρού, επισκευές όψεων και εσωτερικών ή εξωτερικών επιχρισμάτων, επισκευή ή αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων (κάγκελα), αντικατάσταση κουφωμάτων, επισκευή στέγης, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, γεωτρήσεις νερού σε ιδιόκτητα οικόπεδα εντός ή εκτός οικισμού ή σε αγρούς, τοποθέτηση κλιματιστικών και τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων.
Αν κάποιες από τις παραπάνω κατασκευές έγιναν χωρίς άδεια τότε θεωρούνται ‘’αυθαίρετες’. Άραγε ποιος έβγαλε άδεια για να βάλει κλιματιστικό; Ή για να κάνει στη αυλή του μια ψησταριά; Ή για να κάνει μια κληματαριά (πέργκολα); Για να στρώσει με τσιμέντο ένα χώρο για να αφήνει το αυτοκίνητο για να μην είναι στις λάσπες; Για να αλλάξει την εξώπορτα και να βάλει θωρακισμένη; Για να βάλει πασσάλους στις κορυφές του χωραφιού του; Για να αλλάξει τα φθαρμένα κάγκελα;

Οι «λοιπές κτιριοδομικές παραβάσεις» που πρέπει να δηλωθούν. 

Ας δούμε τώρα και τις ‘’κτιριοδομικές παραβάσεις’’ δηλ. τις παραβάσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού. Εδώ ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Ενδεικτικά μόνο: ύψος ορόφου κυρίας χρήσης μικρότερο από 2,40 m, ύψος βοηθητικού χώρου (αποθήκη, γκαράζ κλπ) μικρότερο από 2,20 m, τοίχοι και κουφώματα με ηχομόνωση κατώτερη των ορίων του κανονισμού, τοίχοι και παράθυρα με θερμομόνωση κατώτερη των ορίων του κανονισμού, σκάλες με ύψος ή πλάτος σκαλοπατιού μικρότερο ή μεγαλύτερο από τα όρια του κανονισμού, λοξά σκαλοπάτια που στην άκρη είναι πιο στενά από 7 εκ., ράμπες με κλίση πάνω από 12,5%, στηθαία ή κάγκελα κάτω από 1,00 m, στηθαία πάνω από 1,20 m, παράθυρα μεγαλύτερα ή μικρότερα από όσο προέβλεπε η άδεια. 

Το πρόστιμο για τις «Λοιπές πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραβάσεις». 
 Στο Παράρτημα του νόμου  ορίζεται ότι: ‘’Οι παραβάσεις του πολεοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού έχουν πρόστιμο 500 € ανά παράβαση’’. Αν δηλ. οι παραβάσεις είναι 4 τότε το πρόστιμο θα είναι 4x500= 2000 €. 
Στις επεξηγήσεις του Παραρτήματος ορίζεται ότι ο αριθμός των παραβάσεων θα υπολογίζεται ως εξής: 
§ Αν το κόστος του ‘’αυθαιρέτου’’ είναι μέχρι 5.000 €, τότε θεωρείται ότι έγινε μια ‘’λοιπή Πολεοδομική και Κτιριοδομική παράβαση’’ και άρα το πρόστιμο θα είναι 1x500= 500 €. 
§ Αν το κόστος είναι πάνω από 5.000 € και μέχρι 10.000 €, τότε θεωρείται ότι έγιναν δύο ‘’λοιπές Πολεοδομικές και Κτιριοδομικές παραβάσεις’’ και άρα το πρόστιμο θα είναι 2x500=1.000 €. Δηλ. κάθε 5.000 € είναι και μια παράβαση. 
§ Εννοείται ότι οι διάφορες ‘’παραβάσεις’’ υπολογίζονται ανεξάρτητα και δεν αθροίζονται. Δηλ. μια βεράντα κόστους 2.000 €, ένα BBQ 600 € και μια πέργολα 1.000 € μπορεί όλα μαζί να κάνουν 3.600 €, δηλ. λιγότερο από 5.000 €, αλλά μετρώνται σαν 3 παραβάσεις!

Και αν δεν δηλωθούν οι «λοιπές πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραβάσεις»;
Ο Νόμος για τη περίπτωση των κτιρίων είναι σαφής. Επιβάλλεται:
α)  Πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης
β)  Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, το οποίο επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησης του κτιρίου από την ανέγερσή του ή την εγκατάσταση της χρήσης μέχρι την κατεδάφιση των κατασκευών και την επαναφορά της χρήσης ή την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής αδείας.
Για τις ‘’λοιπές πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραβάσεις’’ όμως που δεν θα δηλωθούν δεν προβλέπει απολύτως τίποτα!. Ποιος ο λόγος λοιπόν να τις δηλώσει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου