Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Έρχονται πρόστιμα-εξπρές για τα αυθαίρετα

Μπορεί ακόμη να το ψάχνουν πως θα κάνουν τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα ώστε να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, όμως βρήκαν τρόπο ώστε η βεβαίωση παραβάσεων να γίνεται... εξπρές

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πλέον επιτρέπεται έτσι η άμεση επιβολή προστίμων, χωρίς να χρειάζεται να κληθεί προηγουμένως ο ιδιοκτήτης της αυθαίρετης οικοδομής για να προσπαθήσει να κινήσει τις διαδικασίες για...
νομιμοποίηση της κατασκευής με έκδοση εκ των υστέρων της απαιτούμενης άδειας.

Η νέα νομολογία αφορά σε όλες τις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών από επισκευές μέχρι αλλαγή χρήσης., για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί η νόμιμη άδεια και φυσικά για τα πλήρως αυθαίρετα κτίσματα.

Σύμφωνα με τη νέα αυστηρότερη νομολογία, οποιαδήποτε κατασκευή έχει εκτελεσθεί χωρίς οικοδομική άδεια (ή με βάση άδεια που ανακλήθηκε) είναι αυθαίρετη και αρκεί η διαπίστωση της έλλειψης της άδειας για να εκδώσει η Πολεοδομία τη σχετική έκθεση αυτοψίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” ωστόσο δίνεται κάποια διέξοδος για τον ιδιοκτήτη, αφού δεν αποκλείεται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει με πρωτοβουλία του αίτηση για έκδοση (ή αναθεώρηση) της οικοδομικής άδειας για νομιμοποίηση της κατασκευής, τόσο πριν όσο και μετά την έκδοση της έκθεσης αυτοψίας μέσα στο 10ήμερο που προβλέπεται ως προθεσμία για υποβολή ένστασης (κατά της έκθεσης αυτοψίας).

Στην περίπτωση αυτή “παγώνει” η κατεδάφιση κατά το διάστημα που απαιτείται για την έκδοση ή αναθεώρηση της άδειας και η έκθεση αυτοψίας δεν εκτελείται ως προς το μέρος αυτό εάν η πολεοδομία δεχθεί να εκδώσει ή να την αναθεωρήσει την άδεια.

Πηγή: Έθνος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου