Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Αγορά πρώτης κατοικίας - φορολογία

Η απαλλαγή παρέχεται για αγορά κατοικίας:

1. Από άγαµο µέχρι ποσού αξίας 200.000 ευρώ.

2. Από άγαµο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον67% από διανοητική καθυστέρηση ήφυσική αναπηρίαµέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ.

3. Από έγγαµοµέχριποσούαξίας 250.000 ευρώ.

4. Από έγγαµο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον67% από διανοητική καθυστέρηση ήφυσική αναπηρίαµέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα του. Για αγορά οικοπέδου
Προκειµένου για αγορά οικοπέδου, η απαλλαγή είναι 50.000 ευρώ για τον άγαµο και 100.000 ευρώ για τον έγγαµο. Το ποσόαυτό προσαυξάνεταικατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα του.

Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται µέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος µεταβίβασης ακινήτων µε συντελεστή 10%.

Σε περίπτωση αγοράςκατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαµβάνεται και ηαξία µιας θέσης στάθµευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.µ., εφόσον βρίσκονται στοίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα µε το ίδιο συµβόλαιο αγοράς.

Οι αλλαγές αυτές εφαρµόζονται σε αγορές πρώτηςκατοικίας, ηφορολογική υποχρέωση των οποίων γεννιέται από τις 23-4-2010 καιµετά.

Η απαλλαγή απότον φόρο µεταβίβασης για αγορά κατοικίαςή οικοπέδου παρέχεται µια φορά.

Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον:

n τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά τον χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και n ο αγοραστής υποβάλλει την οικεία δήλωση και καταβάλλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί στηναξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.

Ως αξία του ακινήτου λαµβάνεται η αξία που έχει αυτό κατά τον χρόνο της νέας απαλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου